Cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman

In: Divertisment

Creierul uman este un adevarat miracol al naturii si al evolutiei si chiar si cei care se ocupa cu intelingeta artificala sau cercetatorii din domeniul neurostiintei se afla inca in imposibilitatea de a-l explora pe deplin. Acestia recunosc ca va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a fi complet familiarizati cu functiile creierului.

Iata care sunt cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman:

#1. Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul foloseste circa 20% din ogixenul din sange si aproximativ 25% din glucoza care circula in fluxul sanguin.

#2. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, dar acestia alcatuiesc numai 10% din creier. Aproximativ 75% din creier este apa.

#3. Creierul tau este capabil sa aiba mai multe idei decat exista atomi in intreg universul.

#4. Creierul produce suficienta electricitate pentru a aprinde un bec.

#5. Creierul unui adult cantareste intre 1.3 si 1.4 kg. Intre dimensiunea si greutatea creierului si inteligenta nu exista nici macar o singura legatura.

#6. In cazul in care fluxul sanguin la creier este intrerupt, constiinta este pierduta timp de 8 pana la 10 secunde, iar fara oxigen putem supravietui timp de 4 pana la 6 minute.

#7. Creierul unui copil nou-nascut se dubleaza in dimensiune in doar un an.

#8. Studiile arata ca 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru si de nimic altceva.

#9. Cand ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, pentru ca acest organ nu are receptori pentru durere si nu poate simti durerea.

#10. Creierul este cel mai activ in timpul somnului. Persoanele cu un IQ mai mare viseaza mai mult si s-a dovedit ca persoanele care trag un pui de somn dupa-amiaza au o cantitate mai mare de energie si o putere mai mare de concentrare.

#11. Multe studii arata ca un creier , in lipsa unor probleme reale, poate crea amintiri false care nu au avut loc de fapt.

#12. Rasul activeaza cinci parti diferite ale creierului.

#13. Partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului si partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului.

#14. Daca este sanatos, creierul tau nu isi pierde capacitatea de a invata niciodata.

#15. Studiile arata ca hipocampusul, partea creierului responsabila pentru orientarea vizuala, este mult mai mare in randul soferilor de taxi londonezi in comparatie cu cea a celorlalti oameni obisnuiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca soferii de taxi din Londra petrec multi ani invatand fiecare strada din oras inainte de obtinerea licentei.

#16. La nivelul creierului exista un tip de neuroni numiti “neuroni oglinda”, deoarece acestia pur si simplu copiaza activitatile din jurul nostru. Tocmai din cauza lor cascam atunci cand altcineva casca in apropierea noastra.

#17. Drogurile, cum ar fi cocaina activeaza centrul de placere din creier, eliberand dopamina si astfel te fac sa fii fericit pentru o scurta perioada de timp.

#18. De fiecare data cand iti aduci aminte ceva sau cand ai un gand nou, creierul tau creeaza o noua conexiune intre neuroni.

#19. Creierul unui elefant este cel mai mare, dar ocupa doar 0.15% din greutatea totala a corpului unui elefant, in timp ce la om ocupa 2% din greutatea totala. Prin urmare, creierul uman este cel mai mare.

#20. Numeroase cercetari arata ca cititul cu voce tare sau conversatiile frecvente contribuie la dezvoltarea creierului.

Loading...

Din aceleasi ganduri...

Nu sacrifica niciodata aceste CINCI lucruri pentru... Dragostea si relatiile pot aduce fie o dezvoltare reciproca, fie pot deveni sufocante si debilitante dupa un timp. Toate relatiile servesc scopului lo...
Cele TREI motive pentru care o rutina de dimineata... Care este primul lucru pe care il faci dimineata? Iti verifici e-mail-ul? Vorbesti la telefon? Iti incepi activitatea zilnica? In cazul in care micul ...
Un neurolog explica ce se intampla la nivel neurol... Meditatia a devenit o practica foarte populara in ultima vreme. Probabil de vina sunt povestile pe care si le impartasesc prietenii unul altuia sau do...
ZECE motive pentru care obiceiul de a te compara c... Acesta este unul dintre cele mai periculoase obiceiuri pe care le avem, dar si unul dintre cele mai subtile. Asta-l face sa fie atat de periculos. Efe...
Afla care este chakra ta dominanta in functie de z... Chakrele  sunt centrii energetici principali ai corpului nostru prin intermediul carora circula fluxul de energie. Ele sunt dispuse de-a lungul coloan...
Cele ZECE modalitati prin care pot intra in contac... Sinele Superior este acea parte din fiecare dintre noi care ne conecteaza direct la taramul spiritual. Acesta este etern, infinit de intelept si trans...
Loading...
REVINO IN TOP

Share Page

Close