Cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman

In: Divertisment

Creierul uman este un adevarat miracol al naturii si al evolutiei si chiar si cei care se ocupa cu intelingeta artificala sau cercetatorii din domeniul neurostiintei se afla inca in imposibilitatea de a-l explora pe deplin. Acestia recunosc ca va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a fi complet familiarizati cu functiile creierului.

Iata care sunt cele 20 de lucruri uimitoare despre creierul uman:

#1. Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul foloseste circa 20% din ogixenul din sange si aproximativ 25% din glucoza care circula in fluxul sanguin.

#2. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, dar acestia alcatuiesc numai 10% din creier. Aproximativ 75% din creier este apa.

#3. Creierul tau este capabil sa aiba mai multe idei decat exista atomi in intreg universul.

#4. Creierul produce suficienta electricitate pentru a aprinde un bec.

#5. Creierul unui adult cantareste intre 1.3 si 1.4 kg. Intre dimensiunea si greutatea creierului si inteligenta nu exista nici macar o singura legatura.

#6. In cazul in care fluxul sanguin la creier este intrerupt, constiinta este pierduta timp de 8 pana la 10 secunde, iar fara oxigen putem supravietui timp de 4 pana la 6 minute.

#7. Creierul unui copil nou-nascut se dubleaza in dimensiune in doar un an.

#8. Studiile arata ca 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru si de nimic altceva.

#9. Cand ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, pentru ca acest organ nu are receptori pentru durere si nu poate simti durerea.

#10. Creierul este cel mai activ in timpul somnului. Persoanele cu un IQ mai mare viseaza mai mult si s-a dovedit ca persoanele care trag un pui de somn dupa-amiaza au o cantitate mai mare de energie si o putere mai mare de concentrare.

#11. Multe studii arata ca un creier , in lipsa unor probleme reale, poate crea amintiri false care nu au avut loc de fapt.

#12. Rasul activeaza cinci parti diferite ale creierului.

#13. Partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului si partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului.

#14. Daca este sanatos, creierul tau nu isi pierde capacitatea de a invata niciodata.

#15. Studiile arata ca hipocampusul, partea creierului responsabila pentru orientarea vizuala, este mult mai mare in randul soferilor de taxi londonezi in comparatie cu cea a celorlalti oameni obisnuiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca soferii de taxi din Londra petrec multi ani invatand fiecare strada din oras inainte de obtinerea licentei.

#16. La nivelul creierului exista un tip de neuroni numiti “neuroni oglinda”, deoarece acestia pur si simplu copiaza activitatile din jurul nostru. Tocmai din cauza lor cascam atunci cand altcineva casca in apropierea noastra.

#17. Drogurile, cum ar fi cocaina activeaza centrul de placere din creier, eliberand dopamina si astfel te fac sa fii fericit pentru o scurta perioada de timp.

#18. De fiecare data cand iti aduci aminte ceva sau cand ai un gand nou, creierul tau creeaza o noua conexiune intre neuroni.

#19. Creierul unui elefant este cel mai mare, dar ocupa doar 0.15% din greutatea totala a corpului unui elefant, in timp ce la om ocupa 2% din greutatea totala. Prin urmare, creierul uman este cel mai mare.

#20. Numeroase cercetari arata ca cititul cu voce tare sau conversatiile frecvente contribuie la dezvoltarea creierului.

Loading...

Din aceleasi ganduri...

Cum iti afecteaza emotiile starea de sanatate a or... Emotiile sunt normale pentru fiecare fiinta umana. Acestea fac diferenta dintre noi si celelalte organisme vii. Simtim fericire, tristete si ne ingrij...
Principalele pozitii de dormit si efectele acestor... Care este pozitia ta preferata de dormit? Somnul este un subiect foarte complicat. Este mai bine sa dormi pe burta sau pe spate? Ce pozitie te face ma...
Cele ZECE tipuri de empatici in functie de daruril... Sensibilitatea ne poate imputernici in moduri pe care majoritatea oamenilor nu le pot intelege pe deplin. Afla ce fel de empatic esti si cum poti deve...
Iata de ce aleg sa beau in fiecare dimineata apa c... Dupa cum stim fiecare dintre noi, hidratarea organismului in timpul zilei este de o importanta majora pentru organismul nostru. Cu toate acestea, ceea...
ZECE obiceiuri simple care vor aduce fericirea in ... Procesul prin care treci pentru a-ti mentine o forma fizica de invidiat este in foarte multe privinte asemanator cu cel pe care trebuie sa-l parcurgi ...
ZECE modalitati prin care poti sa-ti imbunatatesti... Oare care este motivul pentru care cei mici invata cu o asa de mare usurinta lucruri noi? Raspunsul este unul foarte simplu: acestia se afla intr-un c...
Loading...
REVINO IN TOP

Share Page

Close