Eliberarea de sentimentele de vinovatie – Afla ce ascunde aceasta emotie negativa disfunctionala!

In: Lectii de viata, Stima de Sine

Poate ca le-ai simtit si tu; dureroasele lovituri de vinovatie. Poate ai vrut sa faci ceva, dar te-ai oprit deoarece ai fost retinut de sentimentele de vinovatie. Poate ca te-ai simtit obligat sa faci ceva ce nu-ti doreai cu adevarat sa faci, doar pentru ca ai fost fortat de sentimentele de vinovatie. In cazul in care te regasesti in situatiile descrise mai sus sau in cazul in care care recunosti o persoana apropiata tie, atunci citeste in continuare.

Vina pare a fi o adevarata epidemie in zilele noastre si afecteaza un numar foarte mare de oameni. De multe ori auzim povesti despre cum vinovatia reuseste sa-i controleze cele mai importante alegeri ale unei persoane.  In mod ciudat, vina nici macar nu este o emotie naturala.

Adevarul este ca vina este o reactie invatata; este un sentiment negativ asociat cu ceva ce am facut sau cu ceva ce urmeaza sa facem.

Am avea tendinta sa credem ca vina provine din adancul nostru, dar de fapt, vina are legatura intotdeauna cu frica de a dezamagi sau de a nu-i face pe plac cuiva; o persoana are un anumit scop iar noi ne simtim obligati sa-l indeplinim.

Nimeni nu se naste cu sentimente de vinovatie. Aceste sentimente ne sunt oferite pe tava de catre parintii nostri, rudele, profesorii sau de catre clerici.  Invatam sa ne simtim vinovati atunci cand ni se spune de catre acesti oameni importanti ca suntem “rai” sau “egoisti”  daca nu facem ceea ce vor ei sa facem.

De fapt, vina este unul dintre cele mai folosite instrumente de manipulare. Acesta este modul in care cei care ne-au crescut au incercat sa ne controleze si sa ne supunem vointei lor.

Cand simtim o multime de sentimente de vinovatie, acesta este un semn care ne atrage atentia ca am fost mult prea mult manipulati cu ajutorul acestui instrument periculos. Acesta nu este un semn ca suntem “rai” sau “egoisti”.

Este necesar sa intelegem ca cei care ne-au facut sa ne simtim vinovati sunt cei “rai” si “egoisti”. Acesti oameni nu se gandesc niciodata la interesul nostru si la ceea ce este bine pentru noi atunci cand incearca sa ne controleze cu ajutorul acestui instrument periculos numit “vinovatie”; nu este vorba niciodata de ceea ce este cel mai bine pentru noi.

Vina poate fi foarte periculoasa. Aceasta ne obliga sa facem alegeri care se impotrivesc total nevoilor si sentimentelor noastre reale. Astfel, devenim instrainati de propria noastra natura autentica, in timp ce motivatia noastra de a-i multumi pe ceilalti devine mult mai importanta decat dorinta noastra de a fi reali fata de noi insine.

Vina ne impinge sa facem alegeri care nu sunt tocmai bune pentru noi; ne obliga sa intram in relatii nepotrivite; ne obliga sa alegem cariere care nu sunt potrivite pentru noi; ne tine legati de familia noastra de origine si de alte institutii, mult timp dupa ce ar fi trebuit sa ne eliberam de ele.

Nu poate exista libertate atunci cand suntem condusi de sentimente de vinovatie; suntem lipsiti de posibilitatea de a trai o viata autentica. Atunci cand propriile noastre alegeri sunt conduse de sentimente de vinovatie, suntem pur si simplu pionii celor care ne-au facut sa ne simtim vinovati im primul rand.

Putem fi manipulati atat de subtil incat putem vedea aceste sentimente de vinovatie ca provenind din propria noastra constiinta, atunci cand in realitate, tocmai am fost fortati sa actionam in concordanta cu dorintele altor persoane.

Din fericire, putem deschide ochii si putem observa ca vina nu este o emotie naturala, sau una sanatoasa si ca nu suntem obligati sa ne petrecem intreaga noastra viata legati de cei care doresc sa ne controleze prin vinovatie.

Ne putem elibera de vinovatie si putem face ceea ce are sens pentru noi, permitandu-ne sa fim ghidati de nevoile si de sentimentele noastre reale, mai degraba decat de dorintele egoiste ale unei alte persoane.

Putem renunta la povara vinovatiei si putem incepe sa traim o viata in spiritul libertatii si al autenticitatii vom crea mai multa bucurie pentru noi insine si interesant, atunci cand suntem eliberati de vinovatie, suntem mult mai capabili sa contribuim la imbunatatirea vietii celor din jurul nostru.

Loading...

Din aceleasi ganduri...

Uimitoarele beneficii ale tratamentului cu gheata ... Aceasta este o metoda moderna foarte populara, utilizata in special pentru ingrijirea pielii. Este utilizata la scara larga de catre expertii in frumu...
Manifestarea realitatii – Puterea subconstie... Fiecare dintre noi manifestam tot timpul. Fiecare gand pe care-l avem creeaza un flux de energie in interiorul si in jurul fiintei noastre fizice. Ace...
De ce oamenii egoisti sunt mai sanatosi si mai fer... Oamenii egoisti ii trateaza pe ceilalti intr-un mod gresit, nu au prieteni adevarati si sunt incapabili de iubire. Corect? Gresit! Am fost programati ...
Iata de ce aleg sa beau in fiecare dimineata apa c... Dupa cum stim fiecare dintre noi, hidratarea organismului in timpul zilei este de o importanta majora pentru organismul nostru. Cu toate acestea, ceea...
Scapa de riduri si hraneste-ti tenul cu aceasta ma... Fie ca ne place sau nu, efectele imbatranirii si daunele produse de razele soarelui isi lasa amprenta pe tenul nostru. Cu toate ca sunt o adevarata su...
CINCI modalitati prin care-i poti inchide gura CRI... Vocea aceea care te judeca ori de cate ori are ocazia este cauza principala in majoritatea cazurilor de depresie si de anxietate. Depresia si criticul...
By: Emanoil Hociota Tags: , ,
Loading...
REVINO IN TOP

Share Page

Close